Hygiena - zmrzlina bez plísně a bakterií

Hygienické kontroly se opět zaměřují na kvalitu zmrzlin

Napříč celou republikou probíhají hygienické kontroly u zmrzlin. Sleduje se nejen jejich složení, skladování či správné označení, ale především jsou odebírány vzorky na rozbory, které odhalují špatnou kvalitu zmrzlin v mnoha případech. To vede nejen k pokutám, ale někdy až k zakázání prodeje zmrzliny pro daný provoz. 

Jak předcházet špatným výsledkům stěrů z ploch prodejního stánku nebo přímo ze zmrzlinových vzorků? Základem je kvalitní sanitace a dodržování správných postupů. 

Nabízíme vám zavedení správného postupu čištění, návrh čisticích a dezinfekčních prostředků vhodných pro stroje a do potravinářských provozů, nastavení sanitačního plánu až po vytvoření HACCP vašeho provozu.

Základními kroky jsou:

- výběr účinných prostředků - jak čisticích, tak hlavně dezinfekčních (Lerasept L 420 a Lerasept FP 408). Jsou šetrné nejen ke stroji, velmi efektivní a rychlé dezinfekce, ale hlavně velmi levná mycí dávka. 

- hygiena rukou - mytí a dezinfekce (Septasan a Lerasept HD)

- dodržení postupu čištění stroje v takových intervalech, kdy bude hygienická čistota zachována (každý den po výtoči)

- dezinfikovat plochy prodejny, výdejní pulty, nádoby a šlehače na přípravu zmrzliny

- při prodeji dbát na hygienické postupy, aby nedocházelo k přenosu mikroorganizmů např. z rukou prodejce nebo kleštiček na kopečkovou zmrzlinu (přenos může být i přes mince či kornout, proto jsou vhodné ubrousky na kornoutky.

Ve zmrzlinách bývají odhaleny enterobakterie, stafylokoky, salmonelóza, plísně a další. Pokud má prodejní zmrzlinový stánek nebo cukrárna nabízet kvalitní zmrzlinu, je nezbytné dodržovat správnou hygienu prostředí i hygienu rukou prodejců. Zejména v teplých dnech, kdy zmrzlina láká, se mikroorganismy množí rychleji. Prevencí je stroj a plochy pravidelně a důkladně čistit, protože ve zbytcích potravin se bakterie a plísně množí velmi snadno. Po omytí je nutná dezinfekce.

Lerasept L 420 současně myje a dezinfikuje s dobou působení 5-15 min. Pro smetanové směsi je ideální, protože rozpouští také tuky a bílkoviny při současné dezinfekci. Po omytí a krátkém působení dezinfekce se všechny díly vnitřku stroje a nádob, kde se připravuje zmrzlina, musí omýt čistou vodou. 

Lerasept FP 408 je rychlá bezoplachová dezinfekce na bázi alkoholu, kterou  je možné použít během dne velmi rychle na prodejní pulty, výdejníky zmrzliny atd. Protože je bez oplachu nechá se jen vypařit a může se pokračovat v činnosti. 

Jsme rádi, že prodejci kvalitních zmrzlinových strojů a výrobci zmrzlinových směsí oceňují kvalitu a účinnost čisticích prostředků a dezinfekcí, které vám dodáváme. 

Některé z našich produktů pro zmrzlinové stroje zakoupíte také u našich partnerů:

CESK  - Frigomat

Česká zmrzlina z Opočna - distributoři

JPS - zmrzlinové stroje

Miroslav Černý – servis chladících zařízení Lysá nad Labem