Sanitace kuchyní – na co si dát pozor při výběru čisticích a dezinfekčních prostředků

Chemickému čištění v kuchyních se nevyhneme. Často přemýšlíme, jaké zdravé potraviny použít, jak nejlépe připravit kvalitní jídlo pro děti, ale měli bychom také vědět, jak zacházet s čisticí chemií, aby kuchyň a v ní připravované pokrmy byly v pořádku.  Jaké přípravky je vhodné pro stravovací provozy použít?

Základem je, aby přípravky byly přípravky vhodné do potravinářských provozů.

Čisticí prostředky jsou sloučeniny různých chemických látek, mezi nimiž se mohou vyskytovat nevhodné do kuchyní a potravinářského průmyslu.  Ty, které jsou vhodné, nesou označení „PT4“, vhodné pro styk s potravinami, související s výrobou, přepravou, skladováním nebo spotřebou potravin a pitné vody. Produkty, které nejsou vhodné pro kuchyně, mohou zanechávat chemické zbytky na povrchu např. na stole, kde jídlo připravujeme, a tak pokrm znehodnotit.

Naopak čisticí přípravky vhodné do potravinářství, které jsou v některých případech k dostání i v ekologické verzi, jsou ideální. Tyto produkty jsou často bez přidaných vůní, což je záměrem, protože na talíři je příjemnější vůně jídla než květinová vůně čistidla.

Složení – pomoc se samotným úklidem.

Každý přípravek má svoji funkci. Mohou být univerzální nebo speciálněji zaměřené. Budeme-li volit čistidla, která jsou univerzální, nemůžeme od nich očekávat, že budou fungovat stejně účinně jako specializované pro odstranění konkrétního znečištění.

Rozpustit vodní kámen nezvládne univerzální mycí prostředek na podlahy, ale potřebujeme kyselý produkt, který působí na vápenné usazeniny. Příkladem může být používání octu na čištění. Ocet sice odstraní vodní kámen, ale neporadí si s mastnotou, bílkovinami a škroby, které je nutné odstranit, aby následná dezinfekce byla efektivní.  Existují dezinfekce, které svým složením současně nejen myjí, rozpouští bílkoviny a tuky, ale navíc kvalitně dezinfikují. U dezinfekcí musíme sledovat také spektrum účinnosti (zda působí např. také proti virům či plísním) a nutnou dobu působení.  

Výběr prostředku je tedy potřeba přizpůsobit nejen nečistotě, kterou potřebujeme odstranit, ale také povrchu, který čistíme, abychom jej neničili. Použije-li se specializovaný produkt, bude mytí jednoduší, protože se zabavíme nečistoty rychleji, snadněji a ve výsledku i levněji díky menší spotřebě čistidla.

Dávkování a doba působení

Jak správně dávkovat je vždy doporučeno výrobcem. Především u dezinfekcí je tento údaj velmi podstatný spolu s informací o nutné délce působení. Pokud se biocidy nepoužívají ve správné koncentraci a délce působení, dochází ke špatné sanitaci, rezistenci mikroorganismů a špatným výsledkům ze stěrů.

Pro malé i velké kuchyně jsou výše uvedené „mycí“ dezinfekce na bázi kvartérních amoniových solí spolu s alkoholovými dezinfekcemi ideální. Jejich použití je snadné. Doporučením mohou být dezinfekce Lerasept FP 408 a Lerasept L 420, které jsou schváleny pro potravinářství, jsou profesionální a vysoce koncentrované.

Pozor na použití a nutnost oplachu vodou

Pro plochy, které jsou určeny pro styk s potravinami (stoly, nástroje, barely na vodu atd.), je nutné vybrat produkt, který splňuje podmínku vhodnosti pro potravinářství. Ovšem pozor na jejich správné použití. Jsou produkty oplachové, které je nutné opláchnout čistou vodou, nebo bezoplachové.

Bohužel některé dezinfekce, které nesou název „bezoplachová či bez oplachu“, se musí z povrchů pro potraviny přesto opláchnout čistou vodou. Důvodem je jejich složení, které z běžných ploch nemusí být omyto, ale tam, kde bude pracováno s potraviny, musíme tyto dezinfekce omýt. Je proto potřebné sledovat podrobně složení a návod k použití. Bezoplachová, čistě alkoholová dezinfekce bez příměsí, která se zcela odpaří a nezůstanou z ní žádné zbytky, jež by ovlivňovaly potraviny, je například Lerasept FP 408. Tato dezinfekce je vhodná i pro barely s vodou nebo místa s ČOV či tam, kde nemáme dostatek vody k omytí.  Plocha po odpaření dezinfekce je připravena k použití.

 

Mgr. Helena Schmiedová

Hilso – profesionální a ekologické čisticí prostředky