DÁREK KE KAŽDÉ OBJEDNÁVCE!!!

Sanitace - čištění a dezinfekce zmrzlinových strojů

Čistěte stroj pravidelně každý den nebo po výtoči zmrzliny.

Základní čisticí a dezinfekční prostředky pro zmrzlinové stroje doporučené Hilso ve spolupráci s hygienickým konzultantem Mgr. Janem Strejčkem.

 S těmito produkty budete mít jistotu, že bude snadno čistit a dezinfikovat a nebudete platit zbytečné peníze za drahé dezinfekce. Vše bude podle doporučení hygienika, tedy dvě dezinfekce na různých bázích a vhodných do potravinářství. 

Na dezinfekční efekt budete potřebovat nechat dezinfekci působit od 5 minut (Lerasept L 420) a pouze 15 sekund u alkoholové dezinfekce, která se nemusí oplachovat (Lerasept FP 408). Pro kontrolu správné dezinfekce můžete použít BioFinder.

Pro běžné mytí nádobí a náčiní bude účinně mýt Disoman, který je navíc šetrný k pokožce.

Objednejte si základní prostředky pro dezinfekci a mytí zmrzlinového stroje.

Sanitace zmrzlinového stroje - Hilso_2019-09-10 - Velmi podrobný návod jak čistit a dezinfikovat stroj - dokument i se sanitačním plánem ke stažení. Postup je doplněn o důležité produkty při opakovaných nálezech mikroorganismů. Návod je sestaven ve spolupráci s hygienickým auditorem Mgr. Strejčkem a producentem zmrzlinových směsí Bohemilk.

 

sanitace zmrzlin_1

Lerasept® L 420 - čisticí dezinfekce

Zajistí mytí a dezinfekci v jednom kroku, rozpouští tuky a bílkoviny. Je schválena pro potravinářství, při 1-2,5% koncentraci a délce působení 5-15 min. účinkuje proti virům, plísním, bakteriím i kvasinkám. Je bez chlóru a zápachu, šetrná k povrchům, leští nerez. Myje a dezinfikuje jedním krokem, je bez chlóru a alkoholu, na bázi kvartérních sloučenin, šetrná k povrchům stroje. Rozpouští a emulguje tuky, bílkoviny i pigmenty.

Postup čištění vnitřku zmrzlinového stroje s prostředkem Lerasept® L 420
každodenní mytí, po vytočení zmrzliny

  1. Příprava k sanitaci
    - odkliďte všechny surovin a potraviny z dosahu čisticího roztoku a míst, které se chystáte omývat,
    - vyjměte všechny části stroje, které budete čistit.
  1. Předčištění
    Předčištění je velmi důležitým krokem pro kvalitní sanitaci a zamezení rezistence mikroorganismů.
    - seškrábejte hrubé nečistoty, případně je alespoň mechanicky narušte,
    - efektivitu zvýší oplach vlažnou vodou.
  1. Čištění a dezinfekce 2v1
    Nyní je možné použít čistící a dezinfekční prostředek Lerasept L 4201% koncentraci (100 ml prostředku na 10 l studené vody).
    - připravte čistící roztok. Nejprve napusťte vodu a do ní vlévejte dezinfekční čistič, ne naopak.
    - následně všechny části stroje, které potřebujete omýt, vložte do tohoto roztoku ve dřezu nebo vlijte do čištěné nádoby, případně naneste na součástky a plochu.
  1. Doba působení
    Nechte čistící a dezinfekční roztok působit minimálně 5-15 min. Dobu stanovte podle míry kontaminace.
  1. Závěrečný důkladný oplach
    - všechny čištěné části stroje důkladně opláchnětě pitnou vodou.
    - i přes to, že je prostředek bez zápachu, je důkladné omytí nutné.
  1. Kontrola

    Pro kontrolu správně provedeného čištění a dezinfekce můžete použít náš produkt BioFinder.

Lerasept® L 420 můžete také naředit do rozprašovací láhve v poměru 25ml/1l studené vody. Nejprve napusťte vodu a potom teprve dezinfekční čistič. Tímto roztokem můžete dezinfikovat všechny další plochy v kuchyni nebo jídelně (např. stroje, přípravny potravin, stoly, obklady, dlažbu atd.) U ploch, které jsou pro přípravu pokrmů – tedy jsou na ně pokládány potraviny, je nutné omýt dostatečným množstvím vody, než budete potraviny zpracovávat.

Lerasept® FP 408

Extra rychlá bezoplachová alkoholová dezinfekce s účinností do 15 sekund. Působí proti virům, bakteriím, plísním i kvasinkám. Současně leští. Neoplachuje se ani z povrchů určených pro potraviny, odpaří se.

Dez­infikuje, myje, odmašťuje a leští bez vůně. Dezinfikova­né plochy mohou ihned po uschnutí přijít do kontaktu s potravinami. Vhodná varianta dezinfekce pro místa s čističkami odpadních vod. Zamezuje rezistenci mikroorganismů. Vhod­ný pro všechny materiály i plasty a těsnění odolné vůči alkoho­lu. Neředí se. Balení 750 ml se sprejem a kanystr 10 l pro opětovné doplnění.

Lerasept® FP 408 je vhodný na vnější dezinfekci stroje kdykoliv během dne.

  1. Nastříkejte rozprašovačem na čištěnou plochu
  2. Nechte zcela uschnout. Minimálně 15 sekund nechat působit. Plochu nemusíte umývat vodou.
  3. Případně setřete zbytek zcela čistou utěrkou, abyste na plochu znovu nezanesli mikroorganismy ze špinavé utěrky.

Pokud chcete použít tuto alkoholovou dezinfekci do vnitřku stroje, doporučuji i přes to, že se jedná o bezoplachovou dezinfekci, stroj propláchnout vodou. A to z toho důvodu, že v některých záhybech stroje by nemuselo dojít k plnému odpaření dezinfekce jako je tomu u otevřených ploch.

Disoman

Vysoce koncentrovaný ekologický prostředek pro ruční mytí nádobí. Neobsahuje barviva ani vonné látky, šetrný k pokožce. Má vynikající schopnost rozpouštění tuků, ideální pro mytí ve vodní lázni. Díky od­mašťující síle je ideální také pro mytí povrchů či podlah v kuchyních. Použití: 1 stříknutí (odpovídá cca 2,5 ml) do 5 litrů teplé vody pro mytí ve vodní lázni nebo nařeďte do láhve v poměru 1:4 s vodou a tímto umývejte pod tekoucí vodou.

BioFinder

Nástroj ke kontrole hygieny bez čekání na výsledky stěrů a dlouhé kultivace. Za 30 sekund zjistíte, zda je povrch bez patogenů, plísní a bakterií. BioFinder odhalí mikroorganismy, které jsou původci onemocnění z potravin jako Listeria monocytogenes, Salmo­nella spp., Escherichia coli,Staphylococcus aureus a Cronobacter sakazakii nebo způsobující kažení potra­vin - Pseudomonas spp. a jiné.